Tuesday, August 23, 2011

***ရြာသူေလး ရဲ ့ရွားရွားပါးပါး (မြန္ရိုးရာ မုန္ ့ဟင္းခါး)**



တင္ထားတဲ့ ေခါင္းစဥ္ကိုဖတ္ျပီး ရွားရွားပါးပါးဆိုလို ့အံ့ၾသမသြားနဲ ့ေနာ္။
ဒီေန ့ေစ်းသြားရင္း ရွားရွားပါးပါး ငွက္ေျပာအူ ႏုႏုေလးေရာင္းတာေတြ ့လို ့ ခ်မ္းခ်မ္းတို ့သူေဌးမကလဲ ျမန္မာအစားအစာ စားဘူးခ်င္တယ္ဆိုလို အရမ္းစားခ်င္တဲ့ မုန္ ့ဟင္းခါးေလး ကို မခ်က္စဖူး ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။
ခ်မ္းခ်မ္းမၾကိဳက္ဆံုးအလုပ္ကိုျပပါဆိုရင္ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရတာပါပဲ။ေတာ္ေတာ္ေလးစာခ်င္စိတ္ရွိမွ စားမည့္လူဦးေရ အနည္းဆံုး သံုးေယာက္၇ွိမွ ခ်က္ပါတယ္။ဒါေတာင္မခ်က္ လို ့မျဖစ္မွ ခ်က္တာေနာ္။ခ်မ္းခ်မ္းတစ္ေယာက္ထဲစားရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ မခ်က္ဘူး။တစ္၀မ္း၀ ဖို ့ပင္ပန္းရတာနဲ ့မတန္လို ့ေလ။ ကိုယ္တိုင္ကလည္း အစားအေသာက္ သိပ္ျပီး မမက္ေမာဘူး။ခ်က္ရတာလဲ၀ါသနာမပါဘူး။အားရင္အခန္းအလွျပင္တယ္၊အခန္းသန္ ့ရွင္းေရးလုပ္တယ္။
အခန္းေကာင္းေကာင္းေလးနဲ ့ သန္ ့သန္ ့ေလး ေနရရင္ျပီးေရာ ထမင္းကို ဆားနဲ ့ပဲစားရစားရစားႏိုင္တယ္။သူငယ္ခ်င္းေတြလာလည္ရင္ ခ်မ္းခ်မ္းက ဘာမွမခ်က္ေကၽြးဘူး။စားခ်င္ရင္ ၀ယ္စား။မ၀ယ္စားရင္ ကိုယ့္အိမ္ကိုယ္ျပန္စား။
(ဧည့္၀တ္ေက်ေၾကာင္းႏွင့္အိမ္ရွင္မပီသေၾကာင္းၾကြားပါသည္)ေခၽြးမေတာ္ခ်င္သူမ်ား ၾကိဳတင္အေၾကာင္းၾကားႏိုင္ပါသည္။

မုန္းဟင္းခါးတို ့အသုတ္စံု ဆိုရင္ ခ်မ္းခ်မ္းတို ့ရြာသူေလးေတြ အၾကိဳက္ေပါ့။
ရြာသားေတြကေတာ့ ခ်မ္းခ်မ္း တို ့မိန္းကေလးေတြလို
ပစိပစပ္ ေတြသိပ္မၾကိဳက္တတ္ၾကပါဘူး။ဒါ့ေၾကာင့္ ရြာသားေတြအၾကိဳက္ ၾကြက္ေကာင္လံုးကင္၊ေၾကာင္ေကာင္လံုးကင္၊အဲမွားလို ့
ၾကက္ကင္၊ဘဲကင္၊ ငါးကင္ အျမည္းေလး လုပ္နည္းကို ခ်မ္းခ်မ္း အပ်င္းမၾကီးတဲ့ေန ့၊စိတ္ေကာင္း၀င္တဲ့ေန ့၊ေႏြရာသီမွာ မပူတဲ့ေန ့က်ရင္ ခ်က္ျပမယ္ေနာ္။အခုေတာ့ ခ်မ္းခ်မ္းရွားရွားပါးပါး ခ်က္ထားတဲ့ မုန္ ့ဟင္းခါးေလးကို စားခ်င္ရင္လဲ စားႏိုင္တယ္ေနာ္။မစားခ်င္လဲ မစားနဲ ့ေပါ့။(အတင္းေခၚမေကၽြးပါ)
...........
မုန္ ့ဟင္းခါးခ်က္ဖို ့လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့(ပမာဏေတာ့မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္ စားမည့္လူဦးေရကိုၾကည့္ျပီးကိုယ့္ဘာသာ ခ်ိန္ထည့္ပါ။)

(၁) မုန္ ့တီဖတ္
(၂) ငါးရံ ့အလတ္စား တစ္ေကာင္
(၃) ငွက္ေျပာအူ၊ ငွက္ေပ်ာေခါင္း ႏုႏု
(၄) ၾကသြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း
(၅) ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္
(၆) စပါးလင္
(၇) နႏြင္းမွုန္ ့
(၈) မန္ခ်ည္းမွည့္
(၉) ငံျပာရည္
(၁၀) ပဲေတာင့္ရွည၊္နံနံပင္၊ဇီယာ
(၁၁) ဆီ၊ဆား
(၁၂)ျငဳတ္သီးအက်က္မွုန္ ့
(၁၃) အခ်ိဳမွုန္ ့သို ့မဟုတ္ သၾကား
.............................
ျပဳလုပ္နည္း
မုန္ ့ဟင္းခါးခ်က္ရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးက
ငါးရံ ့ပါပဲ။တစ္ခ်ိဳ ့ငါးခူနဲ ့ငါးၾကင္း ကိုသံုးၾကေပမယ့္ ခ်က္ျပီးရင္ အဆီဖတ္ေတြ တ၀င္း၀င္းနဲ ့မို ့စားရတာ အီတယ္။ငါးရံ ့က အဆီနည္းျပီးအသားမ်ားေတာ့ အႏွစ္မ်ားျပီးပိုခ်ိဳပါတယ္။တတ္နိဳင္ရင္ ငါးအရွင္သံုးတာအေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ငါးလတ္မွ အနံ ့ေမႊးျပီး အရသာ ခ်ိဳပါတယ္။ခ်မ္းခ်မ္းက ေတာ့ေသေနတဲ့အေကာင္ေတြထဲက ပါးဟပ္နီနီနဲ ့၀မ္းဗိုက္သား ခပ္မာမာ ေလးကို ေရြးပါတယ္။ငါးမလတ္ရင္ ၀မ္းဗိုက္သား ေပ်ာ့ျပီး ပါးဟပ္ေတြက မည္းမည္း ဒါမွမဟုတ္ ျဖဴေနတတ္ပါတယ္။
ပထမဦးဆံုး အေၾကးခြံ နဲ ့ဗိုက္ ခြဲျပီးသား ငါးရံ ့ကို ၂ ပိုင္းပိုင္းပါ။ ပိုင္းထားတဲ့ငါးကို အညွီနံ ့ေပ်ာက္ေအာင္ဆားနဲ ့နႏြင္းနဲ ့ေသခ်ာပြတ္ျပီး ေရနဲ ့အညွီအခၽြဲစင္ေအာင္ေဆးပါ။ အဓိကကေတာ့ ပါးစပ္နဲ ့ပါးဟပ္ပါပဲ။ပါးစပ္မွာအခၽြဲေတြနဲ ့ပါးဟပ္မွာသဲေတြ ပိုမ်ားေတာ့ ဆားနဲ ့ပြတ္ျပီိး ေသခ်ာ ေဆးပါ။( ငါးရံ အူ၊ငါးခူမွာေခါင္း ငါးေျပမတစ္ကိုယ္လံုး ေကာင္းတဲ့ )ငါးရံ ့အူၾကိဳက္သူမ်ား အူထဲက သည္းေျခထုတ္ အူကိုဓါးပါး မွမဟုတ္ႏွီးဖ်ားေလးနဲ ့ေသခ်ာခြဲျပီး ဆားနႏြင္းနဲ ့ပြတ္ေဆးပါ။

ျပီးရင္ ေဆးထားတဲ့ ငါးကို အိုးထဲထည့္ျပီး စပါးလင္ သံုးေလးေခ်ာင္းကိုေရေဆးျပီး ဓါး ျပားရိုက္ထည့္ပါ။ ဂ်င္းနဲ ့ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး အခြံမခြာပဲ ဓါးျပားရိုက္ထည့္ပါ။ ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆားအနည္းငယ္၊နႏြင္းမွုန္ ့အနည္းငယ္၊ဆီအနည္းငယ္၊အခ်ဳိမွုန္ ့အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ (ျမန္မာဟင္းခ်က္ရင္ အခ်ိဳမွုန္ ့မပါပဲစားလို ့ဘယ္လိုမွ အရသာမ၇ွိပါဘူး) အခ်ိဳမွုန္ ့စားမ်ားရင္လဲ ေရာဂါမ်ားပါတယ္ဒါ့ေၾကာင့္ အခ်ိဳမွုန္ ့ထဲကို သၾကားေရာထည့္ထားရင္အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ လိုအပ္တာေတြထည့္ျပီးရင္ ေသခ်ာနယ္ျပီး ေရကိုသင့္ေတာ္သေလာက္ ခ်ိန္ျပီးထည့္ပါ။ျပီးရင္အဖံုးဖံုးျပီး မီးဖိုေပၚတင္ပါ။မီးအရွိန္သိပ္မျပင္းပါနဲ ့။

ငါးအိုးတည္ေနတုန္းမွာ ငွက္ေပ်ာအူ နဲ ့ငွက္ေပ်ာေခါင္း ႏုႏုေလးကို ပါးပါးလွီးပါ။ ဇလံုတစ္လံုးထဲကို ေရထည့္ျပီး ဆားနဲ ့နႏြင္း ထည့္ပါ။လွီးထားတဲ့ငွက္ေျပာအူကို အဖန္ဓါတ္ေတြ ေလ်ာ့သြားေအာင္ဆားေရနႏြင္းေရနဲ ့စိမ္ထားပါ။

တည္ထားတဲ့ငါးအိုးဆူလာရင္ ငါးကိုအိုးထဲ ဆယ္ထုတ္ျပီး ပုဂံတစ္ခုထဲမွာ အေအးခံထားပါ။ခုနက လွီးထားတဲ့
ငွက္ေပ်ာအူကို ေရေဆးျပီး ေနာက္ထပ္အိုးအသစ္ထဲထည့္ ဆီနည္းနည္းဆားနည္းနည္း ငါးပိစိမ္းစား နည္းနည္းထည့္ပါ.ခုက ျပဳတ္ထားတဲ့ ငါးျပဳတ္ေရ နည္းနည္းေလာင္းထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚမီးမွန္မွန္နဲ ့တင္ထားပါ။
တစ္ခ်ိဳ ့ကေတာ့ ဟင္းေရအိုးထဲ တစ္ခါတည္း ေရာခ်က္ၾကပါတယ္။ငွက္ေပ်ာဖတ္ကို လူတိုင္းမ ၾကိဳက္ၾကပါဘူး။
ဒါ့ေၾကာင့္ မေရာပဲ သီးသန္ ့ခ်က္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာ အူခ်က္ေနတုန္းမွာ ခုနက အေအးခံထားတဲ့ ငါးလဲေအးေလာက္ျပီမို ့ငါးအရိုးႏႊင္လို ့ရပါျပီ။ အရိုးႏႊင္ျပီးရင္ေတာ့
က်န္တဲ့အရိုးေခါင္းကို ဆံုထဲထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ညက္သြားရင္ေတာ့ ေရေဖ်ာ္ အရိုးဖယ္ျပီး အေရသပ္သပ္
ဖယ္ထားပါ။


ခုနက တည္ထားတဲ့ ငါးအိုးကိုလည္း ေနာက္ထပ္အိုးတစ္လံုးထဲေျပာင္းထည့္ပါ။ဒုတိယအိုးထဲေျပာင္းထည့္ရင္ေတာ့ စပါးလင္ဖတ္ေတြနဲ ့ေရပဲ ယူပါတယ္။
ဂ်င္းဖတ္ေတြ နဲ ့ငါးပိထဲမွာပါတဲ့ သဲေတြ ကအနည္အျဖစ္ က်န္ေနမွာမို ့အနည္ေတြကိုဖယ္ထုတ္ရပါ့မယ္။
ျပီးရင္ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚ တင္ပါ။ဟင္းခါးအိုးတည္ေနတုန္းမွာ
က်န္တဲ့စပါးလင္ ၊ဂ်င္းနဲ ့ ၾကက္သြန္နီ၊ၾကင္သြန္ုျဖဴ ကို ခြံခြာျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ လွီးျပီးသြားရင္ ပထမဦးဆံုး စပါးလင္ ကိုျငဳတ္ဆံု ထဲ ညက္ေအာင္ ဆားနည္းနည္း ထည့္ျပီး ေထာင္းပါ။စပါးလင္ညက္သြားလွ်င္ ဂ်င္း ထည့္ပါ၊ဂ်င္းညက္သြားလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ ့ၾကက္သြန္နီ ထည့္ေထာင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ပုဂံတစ္ခုထဲ ထည့္ပါ၊အရိုးႏႊင္ျပီးသား ငါးဖတ္ေတြကို ဆံုထဲမွာ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ငါးညက္သြားလွ်င္
ဒယ္အိုးထဲ ဆီနည္းနည္းထည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ စပါးလင္နဲ ့ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴတို ့ကို ဆီသတ္ပါ။ျပီးလွ်င္ေထာင္းထားတဲ့ ငါးကို ထည့္ျပီး ဇြန္းနဲ ့သမေအာင္ေရာေမႊေပးပါ။ႏွံ ့ေအာင္ေမႊ ျပီးလွ်င္ေတာ့
အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ တည္ထားတဲ့ဟင္းေရအိုးဆူေနေလာက္ပါျပီ။


ဟင္းေရအိုး ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ေတာ့ ဆီသတ္ထားတဲ့ ငါးကိုထည့္ျပီး ဇြန္း နဲ ့ေမႊေပးပါ။ျပီးရင္ အဖံုးဖံုးျပီး မီးမွ်င္းမွ်င္းနဲ ့၁၀ မိနစ္ေလာက္ တည္ထားပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ဟင္းေရထဲထည့္ဖို ့ၾကက္သြန္နီဥ ကို ေရစိမ္ျပီး အခြံႏႊာထားပါ။ ခ်မ္းခ်မ္းတို ့နယ္မွာေတာ့ ၾကက္သြန္ဥေသးေသးေလးေတြကို အလံုးလိုက္ထည့္ပါတယ္။


ၾကက္သြန္နီ ႏႊာလို ့မ်က္ေရက်ရင္ အိမ္ေထာင္ျပဳတဲ့အခါ ေယာကၡ မနဲ ့ေယာင္းမေတြ အႏိဳင္က်င့္တာခံရတယ္တဲ့။ ဒါ့ေၾကာင့္ အႏိုင္က်င့္တာမခံခ်င္လွ်င္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီကို ၾကိဳျပီးတစ္နာရီေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ။
ျပီးမွ အခြံႏႊာပါ၊ႏႊာရလြယ္သလို မ်က္လံုးလဲမစပ္ေတာ့ပါဘူး။

ဆယ္မိနစ္ျပည့္ရင္ အဖံုးဖြင့္ျပီး အရသာျမည္းၾကည့္ လိုအင္တဲ့ ဆား ၊အခ်ိဳ မွုန္ ့ထည့္ပါ။ျပီး ရင္ ၾကက္သြန္နီ ဥေသးေသးေလးေတြကို ေရေဆးျပီး ထည့္ပါ။အဖံုးျပန္ဖံုးျပီး မီးမွ်င္းမွ်င္း နဲ ့တည္ပါ။
အဲ့ဒီအခ်ိ္န္မွာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ေၾကာ္ဖို ့ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာျပီးပါးပါးလွီးထားပါ။ျပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲဆီသတ္ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ နႏြင္းနည္းနည္းထည့္ပါ။ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴအနီေရာင္မသန္းခင္မွာ ခ်ပါ။ၾကက္သြန္ေၾကာ္ နဲ ့ဆီကို ပုဂံတစ္လံုးစီတြင္ခြဲထည့္ပါ။
အခ်ဥ္ေရအတြက္ မန္ခ်ည္းမွည့္ကိုေရေဆး ေရေႏြးပူပူထဲတြင္ ထည့္ျပီး ပိုးေသသြားေအာင္ ခဏစိမ္ထားပါ။
ဟင္းခ်က္တိုင္း မန္ခ်ည္းမွည့္အခ်ဥ္ေရ လြယ္လြယ္သံုးခ်င္ရင္ေတာ့ မန္ခ်ည္းမွည္ ့အစိတ္သားေလာက္ကို ေရေဆး အိုးထဲထည့္ ေရထည့္ျပီး ဆူလာေအာင္ မီးဖို ေပၚတင္ပါ။ဆူလာရင္ေတာ့ မီးဖိုေပၚက ခ်ျပီး ဇကာေသးေသးနဲ ့ အေရပ်စ္ပ်စ္ရေအာင္ စစ္ပါ။ျပီးလွ်င္ ဖန္ပုလင္းထဲထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာ ထဲထည့္။လိုအပ္တဲ့အခါ ဇြန္းနဲ ့ခပ္ျပီး လြယ္လြယ္ေလးသံုးလို ့ရတာေပါ့။ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားရင္ေတာ့တစ္လေလာက္ အထားခံပါတယ္။
ျပီးရင္ နံနံပင္ ပဲေတာင့္ရွည္ ဇီယာတို ့ကို ေသခ်ာေဆးပါ။အသီးအရြက္ေတြေတြေဆးတဲ့အခါမွာ ဆားထည့္ျပီးေဆးရင္ေတာ့ ပိုးမႊားေတြ
ကိုေသေစပါတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္အစိမ္းစားမည့္အသီးအရြက္ေတြကို ေရေဆးျပီး ဆားေရနဲ ့ခဏေလာက္စိမ္ထားေပးရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
ျပီးလွ်င္ စားဖို ့ေသာက္ဖို ့ျပင္ဆင္လို ့ရပါျပီ။ကိုယ့္ဘာသာခူးခပ္စားေနာ္။ခ်မ္းခ်မ္းကေတာ့ ***အစားထိပ္ အအိပ္ဗိုလ္*** ဆိုေတာ့ အိုးအတိုင္းပဲ ခ်ျပီးစားေတာ့မယ္။

တတ္သမွ် မွတ္သမွ် ၾကိဳးစားပမ္းစားခ်က္ထားေသာေၾကာင့္ ခ်က္တဲ့အိမ္ရွင္မ အေမာေျပရန္ မေကာင္းလဲ ေကာင္းတယ္ မစားခ်င္လဲစားခ်င္တယ္ဟုေျပာပါ။မေျပာပါက ေနာက္ေနာင္ ခ်က္ေကၽြးေတာ့မည္မဟုတ္ပါ။

အစားေကာင္းစားရရင္ ခ်စ္တဲ့သူကို သတိရတတ္တယ္တဲ့.
“သတိရလိုက္တာ ခ်စ္သူရယ္ ဒီမွာ ငါမကုန္ေတာ့ဘူးဟ..”
Written..By.... ခ်မ္းခ်မ္း(ရြာသူေလ)http://www.haymonchan.blogspot.com

7 comments:

ေမာင္(စြယ္စံုက်မ္း) said...

မုန္ ့ဟင္းခါးေလးလာစာပါတယ္ေဒြးေလေရ..အၾကာၾကီးေပ်ာက္ေနတာဘာေတြလုပ္ေနတံုးက်ဳပ္ေတာ့လြမ္းလွေပါ့ဗ်ာ.ျပန္လာခဲအံုးေနာ္....

အမ်ဳိးေကာင္းသား said...

ၾကက္သြန္နိခြာတဲ့ပညာေလးကုိယူသြားတယ္ေနာ္အစ္မေရ မေတြ႔တာၾကာေပါ့ ေခ်ာပ်က္သြားကတည္းက

Anonymous said...

အင္း...ေခၽြးမေကာင္းျဖစ္ႏိုင္တယ္...အခန္းကိုသန္႕ေနေအာင္ပဲလုပ္ျပီး...အခန္းထဲကမထြက္ေတာ့ဘူးဆိုေတာ့...အခန္းထဲပါထမင္းလာပို႕ရမလိုပဲေနာ္....ဟိဟိ

Kine said...

စားခ်င္လို႔...........နည္းနည္းေလာက္ေကၽြးပါလား..........

Diny said...

I like this blog.Your blog is very interesting.

maung lwin said...

ညီမရဲ႕ သင္ၾကား မွု႕ အတိုင္း ခ်က္စားၾကည္႕ အုန္းမယ္
ေကာင္းမယ္႕ ပံုပဲ

maung lwin said...

မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္နည္းေလး သေဘာက်လို႕ မွတ္ထားၿပီး
ခ်က္စားၾကည္႕အုန္းမယ္
ေရးတဲ႕ အေရးအသားေလး ကို လည္းသေဘာက်တယ္